Afval the Game Intens

In oktober 2018 stonden drie straten in de wijk Nieuwland op zijn kop! Bewoners gingen de strijd met elkaar aan tijdens de derde editie Afval the Game Intens, een wedstrijd waarin drie bewonersteams uit de wijk één maand de tijd kregen om al hun buren te motiveren om afval te scheiden.

Afval the Game Intens heeft als doel wijkbewoners kennis te geven over het belang van afval scheiden. Maar ook om ze te informeren over de voorzieningen die er daarvoor zijn in hun directe omgeving. De opzet van het project won in 2016 de prijs vanuit het Learning Center Kunststof Verpakkingen.

Om Schiedammers te helpen met afval scheiden doet de gemeente Schiedam aanpassingen in de inzamelstructuur, plaatst zij containers voor (onder andere) papier en plastic en opende zij in 2018 de eerste Recyclewinkel in Schiedam. Afval the Game Intens is ontwikkeld om deze mogelijkheden om afval te scheiden onder de aandacht te brengen en om bewoners te informeren en betrekken bij het verminderen van de hoeveelheid afval in de stad.

Hoe het spel wordt gespeeld

Afval the Game Intens is een wedstrijd in de vorm van een bingospel. Alle huisnummers van de deelnemende gebieden zijn gekoppeld aan een bingokaart.

Een volle rij op de bingokaart levert een prijsje voor de huishoudens op. De straat die als eerste een volle kaart weet te behalen krijgt een flatfeest cadeau. Om huishoudens te motiveren om mee te doen, voeren de drie teams huis-aan-huisgesprekken. Wanneer een bewoner tijdens deze gesprekken aangeeft afval te (gaan) scheiden, sluit hij of zij zich daarmee aan bij de wedstrijd.

De teams bestaan uit bewoners uit de wijk en teamcaptains van de Kleine Ambassade. De teams in Nieuwland werden gesteund door medewerkers van supermarkt Sahan op het Nieuwlandplein en PLUS Supermarkt en Lisa’s Kitchen aan de Nolenslaan.

De eerste editie van Afval the Game Intens vond plaats in het gebied Nieuwland: de Rotterdamsedijk, de Alphons Ariënsstraat en een gedeelte van de Burgemeester van Haarenlaan. Na het succes van de eerste editie vond er een tweede editie plaats in de wijk Groenoord in Schiedam.