Afval the Game

In maart 2020 gaat in Schiedam de zesde editie van Afval the Game van start, een groot duurzaamheidsproject gericht op alle groepen 6 van de Schiedamse basisscholen. Met Afval the Game nemen Irado, de gemeente Schiedam en de Kleine Ambassade de verantwoordelijkheid om kinderen (maar ook de volwassenen in hun omgeving) bewust te maken van het belang van het verminderen van de hoeveelheid huishoudelijk afval.

Idee van de milieucommissie

Het idee voor Afval the Game komt voort uit de ideeën van de allereerste Milieucommissie van de Kindergemeenteraad Schiedam. De jonge adviseurs van deze commissie waren actief betrokken bij het vooronderzoek en adviseerden over de opzet van het project, de inzet van verschillende media en de te winnen prijzen. Mede door deze input werd het project nog leuker en leerzamer voor alle kinderen en sluit het extra goed aan bij hun belevingswereld.

Opzet project

Een maand lang staat Schiedam in het teken van Afval the Game. Net als tijdens de eerdere succesvolle edities bestaat Afval the Game uit een educatief programma en een wedstrijd. Allereerst gaan de kinderen aan de hand van interactieve (gast)lessen op onderzoek uit. Ze leren meer over het verschil tussen afval en grondstoffen. Ook ontdekken ze welke impact afval heeft op het milieu en wat het belang is van afval scheiden en afval voorkomen. Uniek aan het multimediale lespakket is, dat het speciaal is ontwikkeld voor de basisscholen in Schiedam. Dit zorgt ervoor dat het goed aansluit bij de belevingswereld van de leerlingen.

Wedstrijd

Een belangrijk onderdeel van het project is de wedstrijd waarmee alle deelnemende kinderen worden uitgedaagd om zich gedurende de maand maart, in samenwerking met andere mensen uit de wijk, in te zetten om zo veel mogelijk afval gescheiden in te zamelen en zich zo in te zetten voor minder afval en een beter milieu. Met de kennis die de kinderen tijdens het project opdoen, motiveren en inspireren ze anderen om met afval scheiden aan de slag te gaan. Ze bedenken ludieke acties waardoor andere Schiedammers ook (blijvend) afval gescheiden gaan inleveren. Daarmee kunnen ze op verschillende manieren punten verdienen.

Doe mee met de afvalgames

Gedurende de wedstrijd wordt iedereen via verschillende media opgeroepen mee te doen. Nieuw dit jaar zijn de afvalgames. Op vier centraal gelegen locaties worden feestelijke Afval the Game activiteiten georganiseerd. Deze zijn bedoeld voor alle kinderen en volwassenen in Schiedam en staan in het teken van ‘Samen naar minder afval’. Er wordt geplogt, geknutseld met afvalmaterialen, er zijn spellen te doen en er is van alles te ontdekken over afval scheiden. Jij doet toch ook mee? Met jouw deelname kun je namelijk ook de kinderen helpen om te winnen. Daarnaast kun je jouw eigen Afval the Game kwartet bij elkaar sparen. Dat wil je niet missen! Bekijk hier de activiteitenkalender en kom ook!

Via social media worden de tussenstanden gedeeld en filmpjes geplaatst waarin acties van ambassadeurs te zien zijn. Zo hopen wij alle inwoners van Schiedam extra te motiveren om zijn/haar afval (blijvend) te scheiden.

Op de hoogte blijven? Volg Afval the Game op Instagram en Facebook!