Afval the Game

In maart 2018 gaat in Schiedam de vierde editie van Afval the Game van start, een groot duurzaamheidsproject gericht op alle groepen 6 van de Schiedamse basisscholen en verschillende bso-groepen. Met Afval the Game nemen Irado, de gemeente Schiedam en de Kleine Ambassade de verantwoordelijkheid om kinderen (maar ook de volwassenen in hun omgeving) bewust te maken van het belang van het terugdringen van huishoudelijk afval.

Idee van de milieucommissie

Afval the Game komt voort uit de ideeën van de Milieucommissie van de Kindergemeenteraad Schiedam. De jonge adviseurs van deze commissie waren actief betrokken bij het vooronderzoek en adviseerden over de opzet van het project, de inzet van social media en de te winnen prijzen. Mede door deze input werd het project nog leuker en leerzamer voor alle kinderen en sluit het extra goed aan bij hun belevingswereld.

Opzet project

Net als bij de succesvolle Afval the Game-edities plastic, textiel en papier bestaat ook de editie van 2018 uit drie lessen en een inzamelingswedstrijd. De eerste en laatste les worden gegeven door gastdocenten van de Kleine Ambassade. De tweede les wordt gegeven door de eigen groep 6-leerkracht aan de hand van een speciale Afval the Game lesbrief.

Inzamelingswedstrijd

Een belangrijk onderdeel van het project is de wedstrijd waarmee alle deelnemende groepen worden uitgedaagd om, in samenwerking met andere mensen uit de wijk, zoveel mogelijk gescheiden in te zamelen. Onder andere in de hiervoor bestemde Irado containers op de Afval Apart punten in de wijk. De containers worden voor deze gelegenheid zichtbaar gekoppeld aan de verschillende scholen. Doel van de wedstrijd is niet alleen om heel veel in te zamelen, maar ook om ludieke acties te bedenken waardoor anderen ook (blijvend) afval gescheiden gaan inleveren. Er zijn daarmee tijdens de wedstrijd op verschillende manieren punten te verdienen.

Gedurende de wedstrijd wordt iedereen via verschillende media opgeroepen mee te doen. Via social media worden de tussenstanden gedeeld en filmpjes geplaatst waarin acties van ambassadeurs te zien zijn. Zo hopen wij alle inwoners van Schiedam extra te motiveren om zijn/haar afval (blijvend) te scheiden.

Op de hoogte blijven? Volg Afval the Game op Instagram en Facebook!