Terug naar overzicht

Wasbare luiers: even wennen, maar ervaringen zijn positief

Meer dan 50 gezinnen in Schiedam deden in oktober mee aan de proef met wasbare luiers van de gemeente. Zij ontvingen aan het begin van de maand een startpakket van de gemeente waarmee ze het gebruik van wasbare luiers parttime konden uitproberen. Gedurende vijf weken durende proef deelden de deelnemers hun ervaringen via een speciale facebookgroep of via een billenboekje (invulboekje). Ook konden ze voor ondersteuning terecht bij de luierspreekuren en appen met een luierconsulente.

Altijd luiers in huis

De eerste reacties zijn binnen en die zijn vooral positief. Ouders geven aan dat de voordelen al snel merkbaar waren. Ze hadden minder afval, er waren altijd luiers in huis, de luiers stinken minder en de vooroordelen over lekkage, rode billetjes of een hoop ‘gedoe’ bleken niet waar. Het merendeel van de deelnemers dat hun ervaringen heeft gedeeld, geeft aan door te gaan met het gebruik. Zij hebben hun luierpakket uitgebreid. Andere ouders blijven de luiers parttime gebruiken. Het inzicht dat iedere dag waarop je geen wegwerpluiers gebruikt al maandelijks vele kilo’s afval scheelt, was voor veel ouders een eyeopener.

Bijna alle deelnemers gaven aan dat het gebruik van wasbare luiers wel wennen is. Broekjes moeten een maatje groter, het gebruik is even oefenen en de wasmachine is vaker nodig. Toch weerhoudt hen dit er niet van om ermee door te gaan. “Het is vooral wennen als je gewend bent om wegwerpluiers te gebruiken. Als je al meteen na de geboorte met wegwerpluiers begint, weet je niet beter,” aldus een ouder.

Bewust omgaan met afval

De proef heeft deelnemers ook overtuigd om bewuster met afval om te gaan. Zij zijn meer gaan scheiden en zien welk verschil dit maakt in de hoeveelheid restafval.