Terug naar overzicht

Wie nomineer jij voor goud?

Schiedam zoekt afvalhelden: bewoners die op het gebied van afval scheiden of afval voorkomen net dat stapje extra zetten. Het Afval the Challenge team van de gemeente Schiedam roept iedereen op om deze afvalhelden voor te dragen voor de ‘Gouden kliko 2019’, de jaarlijkse stimuleringsprijs voor Schiedammers met een groot hart voor duurzaamheid. Ook jij kunt vanaf nu jouw afvalheld nomineren via het wedstrijdformulier. 

De strijd om de Gouden kliko vindt plaats tijdens de oktober afvalmaand. Gedurende 31 dagen wordt er in Schiedam extra aandacht besteed aan afval scheiden en het verminderen van de hoeveelheid restafval. Elke Schiedammer die daar een waardevolle bijdrage aan levert door zelf duurzaam met afval om te gaan en anderen daarin stimuleert, verdient het om in het zonnetje te worden gezet, aldus de organisatie. Dus ken jij iemand die het milieu op nummer één heeft staan? Heb je een buurman of -vrouw die iedere kapotte sok repareert en geen kliekje verloren laat gaan? Of een familielid dat wekelijks bij senioren in de wijk afval ophaalt, zodat het kan worden gerecycled? Nomineer hem of haar dan nu!

Uit alle nominaties worden vijf finalisten geselecteerd. Die worden gevraagd om aan de hand van een aantal uitdagingen (challenges) te laten zien waarom zij dé afvalheld van de stad zijn. Het doel van die challenges is om andere Schiedammers met praktische tips te inspireren om ook bewuster met afval en afval scheiden aan de slag te gaan. Tijdens een feestelijke finale op donderdag 31 oktober zal wethouder Jeroen Ooijevaar de winnaar van de Gouden kliko bekendmaken.

Samen naar minder afval

Tijdens de oktober afvalmaand worden er in samenwerking met gemeente, verenigingen en organisaties uiteenlopende activiteiten georganiseerd. Alle Schiedammers kunnen hieraan deelnemen.

Het doel van de activiteiten is om bewoners nog meer te betrekken bij de afvalambitie die we in Schiedam zijn aangegaan: de hoeveelheid restafval per Schiedammer per jaar terugbrengen naar 160 kilo in 2020 met als doel de belasting van ons milieu zoveel mogelijk te beperken.