Afvalcoach in Schiedam Oost

Natascha Visser is een bekend gezicht in Schiedam Oost. Sinds een aantal jaar is ze elke week als afvalcoach in de wijk te vinden. 

Natascha: “Het begon allemaal een aantal jaar geleden. We hadden we een groot afvalprobleem in Oost. Er werden onder andere veel grofvuil en vuilniszakken naast de containers gezet. We zijn toen als bewoners gaan brainstormen om oplossingen. Zo kwamen we op het idee van de grofvuilavond. Eén keer week staat er sindsdien een Irado-wagen in de wijk, zodat mensen daar hun oude meubels en ander grofvuil kunnen brengen. Al snel had ik door dat alleen een vrachtwagen met chauffeur niet genoeg was. Dus ben ik erbij gaan staan om een praatje te maken met bewoners en uitleg te geven over hoe het werkt.”


Natascha: “Ik wil dat Schiedam Oost een opgeruimde wijk is. Daar wil ik zelf iets aan bijdragen. Het eerste jaar deed ik alles als vrijwilliger, maar er kwamen zoveel klussen bij dat het mijn werk is geworden.

Ik woon hier, leef hier, daardoor zie en hoor ik veel. Veel meer dan iemand van de gemeente die hier één keer per week een rondje door de wijk maakt. Bewoners kennen mij van het schoolplein of de supermarkt. Dat zorgt ervoor dat zij mij makkelijker aanspreken.”

Gewoon dóén

“Mijn doel als afvalcoach gaat verder dan mensen tips of adviezen geven. Ik maak mij vooral nuttig door goed te luisteren en daarna ook écht iets te doen. Vanwege mijn korte lijnen met Irado en de gemeente kan ik snel schakelen. Afvalproblemen die echt opgepakt moeten worden, pak ik meteen op.”

Ik merk dat mensen nu nog vaak het gevoel hebben dat afvalproblemen niet snel genoeg worden aangepakt. Als zij via de BuitenBeterApp afvaloverlast melden, willen ze dat het afval na vijf minuten is opgeruimd. Dat is niet realistisch. Maar als ze niets zien gebeuren, hebben mensen het idee dat er niets met hun melding wordt gedaan. Zij weten niet dat er achter de schermen al van alles gebeurt. Als mensen zo’n melding via mij doen, kan ik uitleggen waarom het oplossen soms iets langer duurt. Door die uitleg hebben ze er dan ook meer begrip voor.”

Langzaam zien we effect

“Ik denk dat we nu pas het effect gaan merken van vier jaar Afval the Challenge-beleid. Ik merk dat de boodschap bij kinderen al goed is aangekomen. Zeker als zij in groep 6 mee hebben gedaan aan Afval the Game. Dan zit het afval scheiden er goed in. Ik zie dat ook bij mijn eigen dochter. Zij zit nu in groep 8 en gooit nog steeds alles automatisch gescheiden weg. Volwassenen hebben langer de tijd nodig, daar begint het nu pas een beetje door te dringen.”

Mensen hebben wel steeds meer kennis over de mogelijkheden die er zijn. Tijdens de grofvuilavonden ging voorheen alles mee in de laadklep van de Irado-wagen, maar mensen vinden het niet meer vanzelfsprekend om alles maar weg te gooien. Als ze hun spullen komen brengen, vragen ze steeds vaker: ‘kunnen jullie dit scheiden of hergebruiken?’. Tegenwoordig kan dat ook! In januari zijn we tijdens de grofvuilavond in Oost begonnen met scheiden. Dingen die nog te recyclen of hergebruiken zijn, worden nu zo veel mogelijk apart gehouden.”

Op de goede weg

“Ik denk dat we op de goede weg zijn, het gedrag van mensen verandert. Maar we zijn er nog lang niet. We moeten een lange adem hebben en kunnen echt nog niet stoppen met alle afvalinitiatieven. Misschien moeten we een Afval the Game voor volwassenen organiseren. Daarmee bedoel ik een echt grote actie waarmee mensen kunnen ervaren hoe makkelijk het is om afval te scheiden en ontdekken wat het oplevert. Of een leuke middag organiseren met voorbeelden, tips en ideeën over hoe je afval kunt voorkomen. Die voorbeelden helpen mensen.”

“Mensen vinden veranderingen vaak eng. Zeker als ik kijk naar Schiedam Oost. Veel bewoners zijn hier dagelijks vooral bezig met overleven. Ze hebben al zo veel problemen aan hun hoofd. Dan ga je echt niet op je gemak op onderzoek uit  hoe je de badkamer plasticvrij kunt inrichten. Voor deze mensen zou een festivall een laagdrempelige manier zij om te ontdekken wat er  anders kan. Waarom zouden we dat eigenlijk ook niet in andere wijken doen? Ik ga heel graag met mensen in gesprek, dus ik doe mee!”

 

Terug naar het overzicht