Afvalambassadeurs

Alleen door samen te werken, kunnen we de afvalberg verkleinen. Daarom vinden wij het belangrijk om zo veel mogelijk Schiedammers te betrekken en enthousiast te maken om mee te doen met Afval the Challenge. In de afgelopen vier jaar werden we daarbij geholpen door bevlogen afvalambassadeurs. Samen met een aantal van hen, blikken we terug.

Als wij het verschil niet maken, wie doet het dan?

Laysha

 

In 2019 maakte Laysha samen met haar moeder kans op de Gouden kliko. Gedurende de wedstrijd maakte ze als jongste deelnemer veel indruk. Onder andere met haar inspirerende tips en filmpjes over hoe zij zich thuis inzet voor minder afval. Inmiddels is Laysha 14 jaar oud en druk met alles rondom school, maar ze blijft een echte Afval the Challenge-ambassadeur.

Laysha: “Als ik op school mensen iets in de verkeerde vuilnisbak zie gooien, dan maak ik daar een opmerking over. Dan adviseer ik ze om het in de plastic- of papierbak te gooien. Soms moet ik dat natuurlijk wel een paar keer herhalen. Het blijven jongeren, hè.”

 

Lees meer

 


Eén luier maakt al het verschil

Anne

 

Anne is dé Schiedamse ambassadeur als het gaat om afval voorkomen. In 2019 sleepte ze met al haar inspanningen zelfs de Gouden Kliko in de wacht. Of het nou gaat over afval scheiden of creatieve vormen van hergebruik, Anne deelt haar kennis graag. Zo is ze onder andere vraagbaak voor alle Schiedamse ouders die de overstap naar wasbare luiers overwegen, maar niet goed weten waar ze moeten beginnen.

Anne: “Ik wil mensen er bewust van maken dat het anders kan. Je hoeft niet meteen alle luiers te vervangen. Met één luier kun je al een verschil maken!”

 

Lees meer


Wij waren verbaasd over hoe weinig restafval we overhielden

Familie Dumoulin

 

Maak kennis met Ilse, Eugêne, Kristoff en Julie Dumoulin uit Schiedam Noord. Net als bij alle andere huishoudens in Schiedam, werd vorig jaar hun kliko voor restafval omgebouwd tot een exemplaar voor plastic, metaal en drankenkartons (PMD). Dat was een eyeopener voor het gezin.

Moeder Ilse: “Dan word je er in één keer ontzettend van bewust van hoeveel plastic je eigenlijk weggooit. Die bak was zo vol! Dan ga je wel meer letten op wat je koopt, want al dat verpakkingsmateriaal is lang niet altijd nodig. De ene keer lukt het ons beter dan de andere, maar de bewustwording is de eerste stap.”

 

Lees meer

 


Lessen over afval scheiden

Groep 6 van obs Het Windas

 

We stellen je graag voor aan groep 6 van openbare basisschool Het Windas. 27 kinderen die zich in het afgelopen schooljaar enthousiast op het Schiedamse duurzaamheidslespakket Afval the Game hebben gestort. Met de opdrachten uit dit pakket worden de kinderen van A tot Z meegenomen in het belang van minder afval voor een beter milieu. Kimberly Versluis, juf en woordvoerder van de groep: “Helaas kon dit jaar vanwege corona het wedstrijddeel niet plaatsvinden. Superjammer natuurlijk, want tijdens de laatste editie in 2019 sleepten we met de school de hoofdprijs in de wacht. Die eretitel wilden de kinderen graag houden.”

 

Lees meer

 


Iedere week gebeurt er wel wat

Ina

 

Dit is de slogan van Wijkcentrum De Erker in Schiedam West. Ook als het gaat om duurzaamheid is dit helemaal waar. In het energiezuinige wijkcentrum is afval scheiden een vanzelfsprekendheid. Ina Blans, bedrijfsleider van De Erker, zet zich al jarenlang in om buurtbewoners te motiveren om milieubewust om te gaan met afval. Toen er in 2019 gfe-containers werden geplaatst in de wijk, stond zij dan ook meteen klaar om buurtbewoners te informeren en op weg te helpen met tips en adviezen over het scheiden van voedselresten.

 

Lees meer

 


Geen afval maar inspiratie

Koen en Jessie

 

Voor Koen en Jessie begon de passie voor het hergebruik van materiaal met bewustwording. Zij zagen zoveel verdeeldheid en verschil in de wereld. Het gemak waarmee wij in Nederland spullen kopen en net zo snel weer weggooien, dat zou niet moeten kunnen. Dit werd de motor van hun creativiteit. In en rondom hun atelier Koek en Loer is hergebruik en recycling van materialen sindsdien een must.

Koen en Jessie: “Wij proberen altijd te kijken naar wat we al hebben. Is het nodig om iets nieuws te kopen? Kunnen we er iets anders voor bedenken? Of iets anders van maken? Dat levert zo’n creatieve flow op!”

 

Lees meer

 


Afvalcoach in Schiedam Oost

Natascha

 

Natascha Visser is een bekend gezicht in Schiedam Oost. Sinds een aantal jaar is ze elke week als afvalcoach in de wijk te vinden.

Natascha: “Het begon allemaal een aantal jaar geleden. We hadden we een groot afvalprobleem in Oost. Er werden onder andere veel grofvuil en vuilniszakken naast de containers gezet. We zijn toen als bewoners gaan brainstormen om oplossingen. Zo kwamen we op het idee van de grofvuilavond. Eén keer week staat er sindsdien een Irado-wagen in de wijk, zodat mensen daar hun oude meubels en ander grofvuil kunnen brengen. Al snel had ik door dat alleen een vrachtwagen met chauffeur niet genoeg was. Dus ben ik erbij gaan staan om een praatje te maken met bewoners en uitleg te geven over hoe het werkt.”

 

Lees meer

 


Ik erger mij dood aan alle verpakkingen

Vera

 

Vera Sparreboom is geboren en opgegroeid op de Hoogstraat. Na jarenlang bij het ouders in de zaak te hebben gewerkt, opende ze een aantal jaar geleden haar eigen winkel voor mode en cadeautjes: de Feather Store.

Vera: “Wanneer er een nieuwe levering met producten voor de winkel binnenkomt, levert dat veel verpakkingsmateriaal op. Ik erger mij dood aan al dat plastic en karton, maar helaas heb ik geen invloed op hoe een leverancier spullen verpakt. Daarom ben ik blij met Team Zero, een initiatief van Irado en de gemeente. Daarmee is het mogelijk om als ondernemer afval gescheiden aan te bieden. Dat is beter voor het milieu en de winkelstraat blijft ook een stuk netter.”  

 

Lees meer