Eén luier maakt al het verschil

Anne is dé Schiedamse ambassadeur als het gaat om afval voorkomen. In 2019 sleepte ze met al haar inspanningen zelfs de Gouden Kliko in de wacht. Of het nou gaat over afval scheiden of creatieve vormen van hergebruik, Anne deelt haar kennis graag. Zo is ze onder andere vraagbaak voor alle Schiedamse ouders die de overstap naar wasbare luiers overwegen, maar niet goed weten waar ze moeten beginnen.  

Anne: “Ik wil mensen er bewust van maken dat het anders kan. Je hoeft niet meteen alle luiers te vervangen. Met één luier kun je al een verschil maken!”


“Ik ben altijd al gemotiveerd geweest om bewust om te gaan met de aarde. Toen ik op de basisschool zat, liep ik al mee in een protestmars tegen het kappen van het oerwoud. En toen ik op mijzelf ging wonen, ving ik al met een emmer douchewater op, zodat ik er later de wc mee door kon spoelen. Vrienden plagen mij nog steeds wel eens met die emmer…”

“Tegenwoordig vind ik het vooral belangrijk dat duurzame oplossingen praktisch en haalbaar zijn. Met twee kleine kinderen heb ik het al druk genoeg. Daarom heb ik vorig jaar besloten om elke maand iets in huis te vervangen voor een duurzamere variant. Denk dan aan: een shampoobar in plaats van plastic shampooflessen, wc-rollen van gerecycled papier en scheermesjes waarvan je alleen het mesje vervangt. Ik haalde ook de wasbare luiers weer uit de kast, want ook na de geboorte van mijn tweede kindje heb ik die weer volop in gebruik.”

Ik maak anderen graag enthousiast voor het gebruik van wasbare luiers. Laatst werd ik nog benaderd door iemand die had gehoord dat ik er advies over gaf. Deze vrouw twijfelde nog, omdat haar vriend de wasbare luiers niet zag zitten. Ik heb toen gezegd: met één luier per dag zet je ook al een stap. Dat trok haar over de streep, want één luier per dag was voor haar precies te overzien. Dat scheelt toch weer 60 kilo aan wegwerpluiers per jaar.”  

Tips van Anne

“Met twee kinderen heb ik nog steeds meer afval dan ik zou willen. Nu we door corona meer thuis zijn, merk ik vooral dat het karton zich snel opstapelt in huis. Dat kun je niet allemaal in de papiercontainer proppen, dus brengen we het naar de milieustraat. Voordat ik ga, maak ik eerst een rondje langs de buren om te vragen of zij nog iets hebben om mee te nemen. Dan hoef je niet in de auto te stappen voor één stuk karton. Andersom doen zij dat ook.

“Als we iets nieuws nodig hebben, koop ik het product dat het meest handig is. Ook als dat niet de meest duurzame keuze is. Ik let er wel altijd op dat we er lang mee kunnen doen. Speelgoed voor de kinderen koop ik het liefste tweedehands. Dat geldt ook voor kinderkleding, mijn kinderen schieten namelijk als raketten door de maten heen. Ik ga dan op zoek naar de biologische of ecologische merken waarvan ik weet dat ze lang meegaan. Daarna ben ik er voorzichtig mee, zodat andere kinderen de kleding ook nog kunnen dragen.

Ik wil een wereld doorgeven die nog door te geven is. Daarvoor moeten we met elkaar in actie komen. Ik ben ervan overtuigd dat we meer bereiken als iedereen een paar kleine stapjes zet. Dat werkt beter dan wanneer een kleine groep mensen hele grote stappen zet. Al is dat natuurlijk ook mooi.”

 

Terug naar het overzicht