Geen afval maar inspiratie

Voor Koen en Jessie begon de passie voor het hergebruik van materiaal met bewustwording. Zij zagen zoveel verdeeldheid en verschil in de wereld. Het gemak waarmee wij in Nederland spullen kopen en net zo snel weer weggooien, dat zou niet moeten kunnen. Dit werd de motor van hun creativiteit. In en rondom hun atelier Koek en Loer is hergebruik en recycling van materialen sindsdien een must.

Koen en Jessie: “Wij proberen altijd te kijken naar wat we al hebben. Is het nodig om iets nieuws te kopen? Kunnen we er iets anders voor bedenken? Of iets anders van maken? Dat levert zo’n creatieve flow op!”


Koen en Jessie ontdekten dat ze met hun duurzame acties ook meer verbinding creëren met de wijk. In april 2021 startten ze voor de deur van Koek en Loer met hun boekenbank. Gewoon een paar kratjes boeken op het bankje voor de deur. Voorbijgangers konden boeken meenemen of ruilen.

Jessie: “Dat liep meteen als een trein. Al heel snel waren al onze oude boeken verruild voor nieuwe titels. We kregen zelfs briefjes in de bus met ‘wat leuk dat je dit doet!’. Door de boekenbank stimuleerden we hergebruik én we kregen meer contact met de wijk.
Inmiddels hebben we de kratjes vervangen door een regenbestendig kastje. Daarin kunnen mensen ook spulletjes, zoals klein speelgoed of kinderkleding, met elkaar ruilen. En het grappige is, dat het overgenomen wordt. Steeds meer mensen in onze omgeving zijn een eigen boekenbank begonnen. In de Gorzen en in Rotterdam. Dat is heel  tof om te zien.”

Creaties met een knipoog

Koen en Jessie vinden het tof om met bestaande dingen iets nieuws te creëren. De producten die ze maken, hebben vaak een knipoog. Omdat je met iets kleins het leven al leuker kunt maken. Jessie:“De veeg-je-mond-af-met-je-mouw-servetten bijvoorbeeld. Die zijn gemaakt van de mouwen van oude overhemden. Ik kwam op het idee, omdat mijn dochter haar mond altijd aan haar mouw afveegde. Als volwassene heb je geleerd dat dat niet mag, maar met deze servetten dus wel! En het is een mooie manier om een oud kledingstuk een nieuwe functie te geven.

We gaan niet op zoek naar materiaal, dat komt meestal onverwacht op ons pad. Zo kreeg ik een tijdje terug een stapel kwartetspellen. Ze waren niet compleet, maar ik vond de plaatjes zo leuk. Dan start bij mij het mijmeren: met een touwtje erdoor is het een slinger. En als ik het vastmaak met biasband wordt het een slinger die nog honderd jaar mee kan! Zo maak je van een spelletje dat uit de tijd is iets supertofs en geef je iets dat je niet meer gebruikt een nieuw leven.”

Mensen vragen mij ook regelmatig: ‘ik heb een kledingstuk dat ik niet meer draag, kun jij hier nog wat mee?’ Ze vinden het een grote stap om de schaar in kleding te zetten. Want ook daarvan hebben we als volwassenen geleerd dat dat zonde is. Het inspireerde mij om naailessen te gaan geven. Tijdens de lessen laat ik zien wat je allemaal nog kunt doen met oude kleding.”

We doen het gewoon

Koen: “We leven zo duurzaam mogelijk. Zo scheiden we ons afval, zoals papier. Ook hebben we een wormenhotel voor het gfe-afval. Verder doen we boodschappen bij een verpakkingsvrije supermarkt. Bovendien rapen we samen met andere wijkbewoners onder de naam ‘Rembrandt schoon’ zwerfafval.  Door ons in te zetten voor onze omgeving hopen wij anderen te inspireren.”

 

Terug naar het overzicht