Iedere week gebeurt er wel wat

Dit is de slogan van Wijkcentrum De Erker in Schiedam West. Ook als het gaat om duurzaamheid is dit helemaal waar. In het energiezuinige wijkcentrum is afval scheiden een vanzelfsprekendheid. Ina Blans, bedrijfsleider van De Erker, zet zich al jarenlang in om buurtbewoners te motiveren om milieubewust om te gaan met afval. Toen er in 2019 gfe-containers werden geplaatst in de wijk, stond zij dan ook meteen klaar om buurtbewoners te informeren en op weg te helpen met tips en adviezen over het scheiden van voedselresten.


Ina: “Toen er hier in de wijk gfe-containers voor groente, fruit en andere etensresten werden geplaatst, hebben wij vanuit De Erker de gratis gfe-bakjes en zakjes voor in de keuken uitgedeeld. Veel mensen zeiden: ‘dat bakje is toch veel te klein?! Na twee appels is het vol en dan moet ik alweer naar de bak’. Ik leg dan uit dat het bakje een hulpmiddel is. Je zet het op je aanrecht om er gemakkelijk restjes of schillen in weg te gooien. Zelf heb ik thuis een grotere bak om etensresten weg te gooien, maar daar moet je wel ruimte voor hebben.

Ik vertel de mensen hoe je er een gewoonte van maakt om dat kleine gfe-zakje iedere dag weg te brengen. Want inderdaad, als je de voedselresten te lang in dat kleine bakje laat staan wordt het vies. Maar er zijn natuurlijk ook andere oplossingen voor voedselresten. Als je een stuk bloemkool over hebt, dan kun je dat ook gebruiken om de vogeltjes te voeren. Natuurlijk wel op een plek waar het geen ongedierte aantrekt, anders heb je weer een ander probleem. Ik merk dat mensen het prettig vinden als je met ze meedenkt.”

Jong geleerd, is oud gedaan

Voor Ina was afval scheiden al de normaalste zaak van de wereld. “Mijn vader en moeder waren al altijd al bezig met afval scheiden. Nog ver voordat het een rage werd. Dat kwam vooral door de verhalen van mijn vader. Hij reisde heel de wereld over voor zijn werk. Hij schrok van hoe smerig sommige plekken op de wereld waren. Nederland was in vergelijking zo schoon. ‘Dat moeten we zo houden,’ zei hij altijd.”  

“Bewust met omgaan met afval en geen rommel in de natuur gooien, is naar mijn mening dus ook een kwestie van opvoeden. Mijn moeder was hier streng in, dus als kind gooide ik nog geen papiertje op straat. Ook toen ik zelf moeder werd, zaten mijn zakken na een dagje weg altijd vol met papiertjes of ijsstokjes van de kinderen. Dat afval gooide ik dan thuis weg.”

“Als er nu kinderen op het pleintje voor de Erker rommel achterlaten tijdens het spelen, raap ik het op en ga ik met ze in gesprek. Als het daarna nog eens gebeurt, spreek ik ze weer aan: ‘zeg, wat hadden we nou afgesproken?’. Dat helpt. Maar ik probeer kinderen ook op andere manieren bewust te maken. Met de knutselclub hebben we bijvoorbeeld wel eens een afvalproject gedaan. Eerst deden we samen met de kinderen een schoonmaakactie in de wijk. Daarna hebben ze, nadat we de materialen voor ze hadden schoongemaakt, de mooiste dingen gemaakt van verpakkingsafval. Als je ze al jong bewustmaakt, weten ze later niet beter.”

Geef het goede voorbeeld

Ook de oudere bezoekers van De Erker neemt Ina graag mee in het afval scheiden en afval voorkomen. Dat doet ze door continu het goede voorbeeld te geven. Binnen de muren van De Erker worden alle afvalstromen zichtbaar gescheiden ingezameld.  

Ina: “Er staat niet voor niets op onze gevel dat we een milieubewust wijkhuis zijn. Oudpapier wordt ingezameld voor de voetbalvereniging, plastic brengen we weg naar de pmd-container en het keukenafval houden we apart voor de gfe-container. Verder zorgen we ervoor dat alles zo veel mogelijk biologisch afbreekbaar is, zoals de roerstokjes en bekertjes.”

Natuurlijk vind ik nog steeds wel eens iets in de vuilnisbak dat er niet thuishoort. Tijdens de bingo moet ik soms wel vijf keer omroepen dat mensen de dingen die we kunnen hergebruiken niet zomaar moeten weggooien. Dan denk ik wel: jongens, wat is dat nou voor moeite? Maar ja, sommige mensen zijn heel eigenwijs en gemakzuchtig. Maar als je het zelf goed voordoet en het maar vaak genoeg blijft zeggen, dan werkt het echt wel.”

 

Terug naar het overzicht