Ik erger mij dood aan alle verpakkingen

Vera Sparreboom is geboren en opgegroeid op de Hoogstraat. Na jarenlang bij het ouders in de zaak te hebben gewerkt, opende ze een aantal jaar geleden haar eigen winkel voor mode en cadeautjes: de Feather Store.  

Vera: “Wanneer er een nieuwe levering met producten voor de winkel binnenkomt, levert dat veel verpakkingsmateriaal op. Ik erger mij dood aan al dat plastic en karton, maar helaas heb ik geen invloed op hoe een leverancier spullen verpakt. Daarom ben ik blij met Team Zero, een initiatief van Irado en de gemeente. Daarmee is het mogelijk om als ondernemer afval gescheiden aan te bieden. Dat is beter voor het milieu en de winkelstraat blijft ook een stuk netter.”


Voordat Team Zero er was, ging bijna al het afval van Vera’s winkel in dezelfde grote container. Die zette ze dan één keer per week buiten, waarna een grote Irado-wagen het afval op kwam halen.

Vera: “Wat er dan vaak gebeurde was dat mensen zakken of los afval bij mijn container plaatsten. Zodra ik mij omdraaide, stond er alweer wat bij. Ook zetten andere ondernemers de bakken al buiten op de avond voordat ze werden opgehaald. Dat was zo’n rotgezicht, al die bakken zo lang voor de winkels. Daarnaast zwierf er ook allerlei afval uit de zakken en bakken rond over de winkelstraat. Nu Team Zero het afval op afspraak haalt, is het straatbeeld sterk verbeterd.

Het gebruik van Team Zero maakt het afval scheiden gemakkelijk. Uiterlijk een dag van tevoren maak ik een afspraak via een speciale app. De volgende dag wordt het gescheiden afval bij mij in de winkel opgehaald.”

Karton, plastic, glas of elektrische apparatuur. De ophaaldienst neemt alles mee, zodat het daarna gerecycled kan worden. Als ik een grote levering verwacht, kan ik de afspraak precies zo plannen dat hij het afval meteen na het uitpakken mee kan nemen. Dat betekent ook dat ik het al dat papier en plastic niet meer op hoef te slaan in de winkel. Een ander voordeel is dat Team Zero het afval ophaalt in elektrisch aangedreven wagentje. Daardoor hoeven er ook niet meer van die grote vrachtwagens over de Hoogstraat te rijden.”

Groen opgevoed

Vera: “Ik ben niet heel bewust bezig is met duurzaam leven. Dat komt omdat het vroeger bij ons thuis al zo normaal was. Ik ben ‘groen’ opgevoed. Mijn vader hield bij wijze van spreken de kurken van wijnflessen zelfs apart. We wekten onze eigen energie op met zonnepanelen op het dak en alle boodschappen waren biologisch. Als je dat van je ouders hebt meegekregen, is het al een onderdeel van hoe je in het leven staat. Klimaatverandering tegengaan is niet alleen een zaak voor de politiek. We kunnen er allemaal ons steentje aan bijdragen.”

“In de winkel hou ik er ook rekening mee door milieubewuste keuzes te maken.  Klanten krijgen geen tasje mee. Alleen als ze er zelf om vragen. Dat gebeurt maar weinig, veel van mijn klanten zijn al milieubewust en nemen hun eigen tas mee. Ik probeer bij het inkopen de meest duurzame opties te kiezen. Dus geen plastic koffiebekers bijvoorbeeld. En de verzendzakken die ik gebruik voor de webshop zijn ook biologisch afbreekbaar.”

Als je een winkel hebt, blijft het commercieel gezien wel een beetje lastig. Ik verkoop kleding en cadeautjes, maar zijn onze kasten eigenlijk niet al veel te vol? Zo heb ik bijvoorbeeld met mijzelf een afspraak gemaakt: als ik iets nieuws koop, verkoop ik een ander kledingstuk of geef ik het weg aan een vriendin of een goed doel. Bij vaste klanten zeg ik wel: ‘als je twijfelt, moet je het niet doen’. En ik kijk ook goed mee naar wat een aanvulling is op de rest van hun garderode.

 

Terug naar het overzicht