Wij waren verbaasd over hoe weinig restafval we overhielden

Maak kennis met Ilse, Eugêne, Kristoff en Julie Dumoulin uit Schiedam Noord. Net als bij alle andere huishoudens in Schiedam, werd vorig jaar hun kliko voor restafval omgebouwd tot een exemplaar voor plastic, metaal en drankenkartons (PMD). Dat was een eyeopener voor het gezin.

Moeder Ilse: “Dan word je er in één keer ontzettend van bewust van hoeveel plastic je eigenlijk weggooit. Die bak was zo vol! Dan ga je wel meer letten op wat je koopt, want al dat verpakkingsmateriaal is lang niet altijd nodig. De ene keer lukt het ons beter dan de andere, maar de bewustwording is de eerste stap.”


Ilse:“Wat ons eigenlijk het meest verraste was hoe weinig restafval we overhielden: maar één kleine afvalzak per week. We scheiden nu plastic, blikjes, papier, glas en je merkt dus dat dat werkt. Eten gooien we sowieso niet weg. Ik heb een creatieve man die van restjes altijd wel weer wat anders weet te maken.”

Kristoff (13): “Nadat ik leerde hoe het vlees uit andere landen naar Nederland vervoerd wordt en hierdoor meerdere keren opnieuw verpakt moet worden, eten wij (bijna) geen vlees meer. Bovendien heb je voor 1 kilo vlees zo’n 100 liter water nodig. Dat is allemaal verspilling.”

Zuinig op onze aarde

Eugêne: “Wij zeggen altijd: ‘we lenen de aarde van onze kinderen. Daarom moeten we er zuinig op zijn en beter voor de wereld zorgen.” Kristoff heeft ons geïnspireerd door geen vlees te eten en nu doen we allemaal mee. Geen vlees eten is tegenwoordig zo gemakkelijk en zijn er goede alternatieven. Als we een feestje hebben, dan zorg ik ervoor dat ik een extra grote portie maak van een gerecht zonder vlees. Dat is niet om het mensen op te dringen, maar vooral om te laten zien wat de kwaliteit is en hoe lekker vega kan zijn.”

Moeder Ilse: “Verder zijn we wie we zijn en doen we ons ding. Bij ons hoeft niet alles nieuw en luxe te zijn. We denken ook twee keer na of we iets wel echt nodig hebben. Als het antwoord ‘ja’ is, kun je het vaak tweedehands kopen. Voor fietsen, meubels en dat soort dingen, kijken wij altijd eerst even op Marktplaats. Daar staat het er vol mee. Laatst hadden we zelf spullen over, die hebben we op de oprit gezet met een briefje ‘gratis mee te nemen’. Ons idee was dat we het daarna altijd nog naar de milieustraat konden brengen, maar het was meteen weg!”

 

Terug naar het overzicht