Terug naar overzicht

Eerste duurzaamheidsfestival voor jongeren

Proeven van het voedsel van de toekomst, een slok nemen van de plastic soep, een spelletje verpakkingen-Tetris spelen, speuren naar microplastics in tandpasta of je eigen kleding upcyclen… Er was voor scholieren genoeg te doen tijdens de eerste editie van het Change Up duurzaamheidsfestival. Op 7 en 8 oktober namen ruim 200 tweedeklassers van Lentiz LIFE College en Lyceum Schravenlant deel aan de workshops.

Het festival maakt deel uit van het educatieve Change Up project voor het voortgezet onderwijs. Voordat de jongeren het festival bezochten, verdiepten zij zich al in de vraag welke rol duurzaamheid speelt in hun dagelijks leven. Dat deden ze aan de hand van de Change Up BOX. Een doos vol materialen en opdrachten waarmee ze in groepjes aan de slag gingen. Met hun bevindingen nog vers in het achterhoofd lieten zij zich op het festival inspireren.

Met de workshops deden jongeren kennis op over wat zij kunnen doen om het verschil te maken. Niet alleen nu, ook in de toekomst. Denk aan: zelf verpakkingsloze tandpasta maken; kookworkshops om restjes op te maken; leren hoe je groente inmaakt, zodat ze langer houdbaar zijn; leren hoe je oude of kapotte kleding een tweede leven geeft; of ontdekken hoe je drogisterijproducten met microplastics herkent, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken om ze te kopen of niet. Daarnaast gingen de jongeren in gesprek met experts op het gebied van duurzame mode, recycling, voedsel en klimaat.

Ontwikkeld naar een wens van jongeren

Het Change Up project komt voort uit een wens van Schiedamse jongeren. Zowel uit de Jongerenmonitor van de gemeente als uit verschillende I’ve Got the #Power-projecten (het jongerenplatform in Schiedam) bleek dat jongeren vinden dat er meer voorlichting en aandacht moet zijn voor duurzaamheid. Ook vinden ze het belangrijk dat zij meer kennis kunnen opdoen over wat je als jonge Schiedammer zelf kunt doen om bij te dragen aan een gezondere wereld. De Kleine Ambassade pakte dit signaal op en ontwikkelde Change Up in samenwerking met de gemeente Schiedam en Irado. Het educatieve materiaal werd ontwikkeld samen met scholieren en docenten.