Terug naar overzicht

Compostdag gaat niet door

Ieder jaar bedanken we inwoners voor het scheiden van groente-, fruit- en tuinafval (gft-afval) met een gratis zak compost. Dat doen we tijdens de landelijke compostdag. Door het uitgeven van compostzakken op de landelijke compostdag kan het op de milieustraten erg druk zijn met bezoekers. Om mogelijke uitbraak van het coronavirus te voorkomen willen wij deze drukte zoveel mogelijk voorkomen. Om deze reden gaat de compostdag van dit jaar op zaterdag 27 maart niet door.

Compost is een goede bodemverbeteraar voor je tuin. Maar weet je dat je ook zelf compost kunt maken van je gft/gfe. Doe je dit op de juiste manier, dan bespaar je energie en verklein je de hoeveelheid afval. Op de website van Milieu Centraal staan handige tips voor een eigen composthoop of wormenbak. Wat je kiest is afhankelijk van je beschikbare ruimte en of je tuin- en/of keukenafval wilt composteren.

Composteren is een rottingsproces: bacteriën, schimmels en andere bodemorganismen zetten groente-, fruit- en tuinafval om in compost met behulp van zuurstof. Niet alles mag ook op de composthoop of in het compostvat/bakje. De video van TuinKracht, gemaakt voor de Belgische campagne Leve de Tuin legt goed uit wat er komt kijken bij het zelf composteren van je groente- tuin en keukenafval.