Terug naar overzicht

Goed nieuws: nu ook statiegeld op blikjes

Heb je de campagne Yes WCanook voorbij zien komen? Met het oog op minder (zwerf)afval, ondersteunden we in Schiedam de acties voor het invoeren van statiegeld op blikjes en kleine plastic flessen. We zijn dan ook erg blij dat staatsecretaris Van Veldhoven onlangs bekendmaakte dat dat statiegeld er ook echt komt! Er komt statiegeld op alle plastic flessen met water en frisdrank en op alle blikjes die water, frisdrank, bier of zwak alcoholhoudende drank bevatten.  

Met de maatregel wil de staatsecretaris voorkomen dat het aantal zwervende plastic flesjes en blikjes in het milieu blijft toenemen. Uit onderzoek blijkt dat 70 tot 90% van de Nederlanders meer bereid is om de flesjes en blikjes in te leveren als er statiegeld op zit. Het statiegeld op kleine plastic flessen gaat in op 1 juli, dat is dus al over drie maanden. Het statiegeld op blikjes wordt ingevoerd op 31 december 2022. 

De invoering van het statiegeld is een mooie aanvulling op een reeks van maatregelen die moet leiden tot een betere afvalscheiding en minder vervuiling in het milieu. Andere voorbeelden hiervan zijn het verbod op plastic tasjes, het verbod op wegwerpplastics bij evenementen, het verbod op het oplaten van ballonnen en het vuurwerkverbod in Schiedam.