Terug naar overzicht

Leerlingen Lyceum Schravenlant en Irado samen aan de slag in Nieuwland

Leerlingen van Lyceum Schravenlant uit Schiedam doen iets terug voor de stad! In een educatief stadsspel gingen 128 brugklassers op woensdag 30 oktober, gewapend met prikstokken en afvalzakken op pad in de wijk Nieuwland. De brugklassers leerden op een ludieke manier over afval scheiden, snoeproutes en zwerfvuil en ruimden ondertussen zelf ook veel afval op van de straat.

Het programma bestond uit diverse spellen waarin kennis over afval scheiding en afbraaktijden van zwerfafval op een vermakelijke manier werd getest. Tijdens de hele route hebben de scholieren met een Zwerfiebingo zo veel mogelijk zwerfafval verzameld. De route liep oa. over de Mgr. Nolenslaan waar vragen op posters, die bij de winkeliers in de etalage hingen, beantwoord moesten worden. Enkele groepen verzamelden bij het eerste spel al twee volle vuilniszakken met zwerfafval. En verbaasden zich erover hoeveel zwerfafval mensen op straat achterlaten.

Hilarisch was het vissen naar plastic in de Florijnhaven. Daar visten de groepen vanaf waterfietsen met grote schepnetten naar plastic. De route werd vervolgd met een Afvaltwister-spel dat plaatsvond op het W. Dreesplein. Het oer-Hollandse spel was aangepast aan een combinatie van afvalsoorten en de juiste afvalbak. Even nadenken dus wat waarbij hoort en vooral proberen niet te vallen vanuit een onmogelijke spelhouding. In de Afvalrace sorteerden de scholieren diverse soorten afval.

Ten slotte hebben de brugklassers zich gebogen over informatieborden om zwerfafval te voorkomen. Wat zou hun aanspreken: kies je voor een positieve of negatieve insteek? En gebruik je tekst of ook afbeeldingen? De groepen kwamen met veel verschillende, vooral ook creatieve ideeën. Misschien zien we een van de borden binnenkort wel terug in Schiedam?

Zowel Schravenlant als Irado vond het een erg geslaagde dag met leuke interacties tussen de medewerkers van Irado en de brugklassers. En goed voorbeeld doet goed volgen; de scholieren vertelden dat andere (volwassen) mensen hun voorbeeld van opruimen volgden. Zij begonnen ook afval op te rapen van straat! Het stadsspel werd georganiseerd vanwege het 150-jarig bestaan van de school. Om dit te vieren organiseerde de school een themaweek met diverse sociale en maatschappelijke acties die impact hebben.