Terug naar overzicht

Schiedam krijgt circulair ambachtscentrum

De gemeente Schiedam is, samen met Irado, een van de winnaars van de prijsvraag Circulaire Ambachtscentra. Daarmee heeft de gemeente een subsidie binnengesleept van 45.000 euro dat een belangrijke ondersteuning biedt bij het opzetten van een circulair ambachtscentrum in Schiedam.

Nederland streeft naar een volledige circulaire economie in 2050. Gemeenten kunnen hieraan een belangrijke bijdrage leveren door een circulair ambachtscentrum op te zetten. Hiervoor hebben Irado en de gemeente Schiedam de handen ineengeslagen.

Een circulair ambachtscentrum verbindt een kringloopwinkel, reparatiewerkplaats, de milieustraat en een onderwijsinstelling met elkaar. Door op één centrale locatie samen te werken komen er minder (her)bruikbare producten en waardevolle grondstoffen in de verbrandingsovens terecht. In het circulair ambachtscentrum worden producten gerepareerd en opknapt, zodat de levensduur ervan wordt verlengd. Ook worden er nieuwe producten gemaakt uit bestaande materialen. Dit kan zijn als grondstof voor een ander product. Deze manier van werken zorgt ook voor werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het circulair ambachtscentrum biedt daarnaast opleidingsmogelijkheden voor scholieren en studenten.

Kijk voor meer informatie op www.irado.nl/bewoners/circulair-ambachtscentrum