Terug naar overzicht

Ja-sticker per 1 augustus ingevoerd

Uit de gesprekken die we in de afgelopen jaren met Schiedammers hebben gevoerd, bleek dat veel van jullie graag de hoeveelheid ongeadresseerd reclamedrukwerk aan zouden willen pakken. Met de invoering van de Ja-sticker geeft de gemeente gehoor aan die wens. Vanaf 1 augustus 2021 mogen er alleen nog reclamefolders worden bezorgd bij mensen die daar met een Ja-sticker voor kiezen. 

In de huidige situatie moeten bewoners die geen reclamemateriaal willen ontvangen dit aangeven met een nee/ja-sticker of een nee/nee-sticker op de brievenbus. Hierdoor verdwijnen er nog te veel folders en flyers ongelezen bij het vuilnis of in de oud-papierbak. Dat is een verspilling van het papier, de inkt en de brandstof die nodig zijn voor de productie en verspreiding van het drukwerk. Met een zogenoemd ‘opt-in’ systeem wil de gemeente hier verandering in brengen. In de nieuwe situatie krijgen Schiedammers standaard geen ongeadresseerd drukwerk meer thuisbezorgd. Bewoners die folders wél willen ontvangen, kunnen dat met een Ja-sticker aangeven. 

Het Nieuwe Stadsblad mag als huis-aan-huiskrant nog wel verspreid worden onder alle huishoudens, behalve bij bewoners met een nee/nee-sticker. Om te voorkomen dat dit een hele dikke advertentiekrant wordt, is de afspraak gemaakt dat de krant alleen buiten het opt-in systeem valt als deze uit minimaal 30% inhoudelijke kopij bestaat.  

De invoering van de Ja-sticker is een zuivere vorm van afvalpreventie. Omdat een deel van het oud papier als restafval wordt weggegooid zal er ook minder papier als restafval worden verbrand. 

De sticker wordt in junijuli huisaanhuis verspreid in Schiedam. Daarna is de Ja-sticker op het stadskantoor verkrijgbaar.