Etensresten scheiden

In Schiedam West zijn vanaf half november tot en met half december 2017 50 verzamelcontainers voor groenten- , fruit- en etensresten (gfe) geplaatst. Sindsdien kunnen ook inwoners zonder container aan huis hun etensresten scheiden en wegbrengen naar de gfe-container in de wijk. Het verzoek tot plaatsing van de gfe-containers kwam van de wijkbewoners zelf.

Alle huishoudens die gebruik kunnen maken van deze gfe-containers hebben bezoek gehad van een Irado-team om vragen te beantwoorden. Om het scheiden van etensresten makkelijk te maken hebben de bewoners in Schiedam West ook gratis een biobakje gekregen. Het gebruik van een biobakje maakt het apart houden van gfe nog gemakkelijker. De gfe-containers zijn te openen met een toegangpas. Het is dezelfde toegangspas die gebruikt wordt voor het openen van de restafvalcontainers. De toegangspas kan worden gebruikt op alle gfe-containers in de wijk.

Inmiddels zijn de eerste resultaten bekend. We zien een toenemend gebruik van het apart houden van etensresten uit het restafval. Op dit moment wordt gemiddeld bijna een halve kilo per huishouden per week aan etensresten weggegooid in de gfe-container. Met alle huishoudens in Schiedam West bij elkaar is dat zo’n 2000 kg per week totaal. En daarmee zijn we ontzettend goed op weg. Het landelijk gemiddelde ligt gemiddeld op 1 kg per huishouden per week. Om dat te bereiken worden komende maanden acties ingezet om het belang van het scheiden van etensresten nog verder onder de aandacht te brengen van de inwoners.

Op de website van Irado vindt u meer informatie over het scheiden van etensresten in Schiedam West. Het scheiden van gfe in Schiedam heeft ook landelijk de aandacht. Het Ministerie van IenM kijkt mee naar de resultaten en denkt mee over mogelijke interventies in Schiedam West.

Hebben u en uw buurtgenoten ook interesse in het scheiden van etensresten en het wegbrengen hiervan naar een gfe-container in de wijk? Neemt u dan contact op met Irado Klantenservice: info@irado.nl of bel 010 – 262 1000.