Gouden kliko

Schiedam zoekt afvalhelden: bewoners die op het gebied van afval scheiden of afval voorkomen net dat stapje extra zetten. Afval the Challenge zet deze mensen graag in het zonnetje. Ook willen we van ze leren en ze motiveren om andere mensen in Schiedam inspireren. Daarom riepen we in september 2018 iedereen op om deze afvalhelden voor te dragen voor de ‘Gouden kliko’, de stimuleringsprijs voor Schiedammers met een groot hart voor duurzaamheid. De winnaar van de eerste editie is inmiddels bekend: team René en de Buurtvrouw. Dit team uit Schiedam West mag zich ‘Afvalambassadeur 2018’ noemen.

Over de wedstrijd

Fase 1: nominatie

Iedere Schiedammer (jong of oud) kon worden genomineerd voor de Gouden kliko en kans maken op de felbegeerde titel ‘Afvalambassadeur 2018’. Het enige waar de kanshebbers aan moesten voldoen, is dat zij zich actief inzetten voor een betere afvalscheiding en minder afval en dat ze hun duurzame levensstijl willen delen ter inspiratie van alle andere bewoners in Schiedam.

Fase 2: bekendmaking nominaties

Vanaf 16 september startten we met het bekendmaken van de nominaties. Dat gebeurde via social media en deze website. Iedere genomineerde werd voorgesteld met een foto en een korte beschrijving waaruit blijkt waarom hij/zij genomineerd is. Op 30 september koos een deskundige jury uit alle nominaties vijf finalisten.

Maak kennis met de genomineerden

Fase 3: vijf finalisten

Op maandag 1 oktober trapt we de oktober afvalmaand knallend af met een feestelijke activiteit in de Kansenfabriek. Tijdens deze activiteit maakte wethouder Jeroen Ooijevaar de vijf finalisten in de race om de Gouden kliko bekend. Dat was tevens de officiële start van de wedstijd. Iedereen was van harte welkom om aanwezig te zijn. Kandidaten werden aangemoedigd en alle aanwezigen ontdekten hoe ze de finalisten tijdens de wedstrijd konden helpen om de Gouden kliko in de wacht te slepen.

Maak kennis met de finalisten

Fase 4: wedstrijd

Tijdens de wedstrijd vroegen we de vijf finalisten om te laten zien hoe zij zich inzetten voor een beter milieu door afval te scheiden en te streven naar minder afval. Dat gebeurde aan de hand van opdrachten waarmee zij punten kunnen scoren. Deze opdrachten stonden in het teken van kennis delen en inspireren. Kortom, we nodigden de finalisten uit om aan de stad te laten zien wat zij al doen voor minder afval en een beter milieu. Daarnaast moedigden we ze aan om andere Schiedammers te betrekken bij hun acties. De finalist die tijdens de opdrachten het meest uitblonk, en de meeste punten wist te verdienen, won. Door mee te doen aan de opdrachten kon iedereen helpen om punten binnen te halen voor hun afvalheld. Samen naar minder afval!

Fase 5: Feestelijke finale!

Op 8 november was het moment daar: de bekendmaking van de winnaar van de Gouden kliko. De wethouder zette de finalisten in het zonnetje en maakte de winnaar van de Gouden kliko 2018 bekend. Alle mensen die hebben deelgenomen aan de verschillende activiteiten van de afvalmaand, waren uitgenodigd om aanwezig te zijn.