Gouden kliko

Schiedam zoekt afvalhelden: bewoners die op het gebied van afval scheiden of afval voorkomen net dat stapje extra zetten. Afval the Challenge zet deze mensen graag in het zonnetje. Ook willen we van ze leren en ze motiveren om andere mensen in Schiedam inspireren.

In 2018 sleepte team René en de Buurtvrouw de Gouden kliko in de wacht. Dit team uit Schiedam West mag zich ‘Afvalambassadeur 2018’ noemen.

Over de wedstrijd

Fase 1: nominatie

Iedere Schiedammer (jong of oud) kan worden genomineerd voor de Gouden kliko en kans maken op de felbegeerde titel ‘Afvalambassadeur 2019’. Het enige waar de kanshebbers aan moeten voldoen, is dat zij zich actief inzetten voor een betere afvalscheiding en minder afval en dat ze hun duurzame levensstijl willen delen ter inspiratie van alle andere bewoners in Schiedam. Nomineer nu jouw afvalambassadeur

Fase 2: bekendmaking nominaties

Vanaf 2 september starten we met het bekendmaken van de nominaties. Dat gebeurt via social media en deze website. Iedere genomineerde wordt voorgesteld met een foto en een korte beschrijving waaruit blijkt waarom hij/zij genomineerd is. Op 22 september kiest een deskundige jury uit alle nominaties vijf finalisten.

Maak kennis met de genomineerden

Fase 3: vijf finalisten

Op woensdag 2 oktober trappen we de oktober afvalmaand knallend af met een feestelijke activiteit. De locatie wordt in september bekendgemaakt. Tijdens deze activiteit worden de vijf finalisten in de race om de Gouden kliko bekendgemaakt. Het is tevens de officiële start van de wedstrijd. Iedereen is van harte welkom om aanwezig te zijn. Kandidaten worden aangemoedigd en alle aanwezigen ontdekken hoe ze de finalisten tijdens de wedstrijd kunnen helpen om de Gouden kliko in de wacht te slepen.

Fase 4: wedstrijd

Tijdens de wedstrijd vragen we de vijf finalisten om te laten zien hoe zij zich inzetten voor een beter milieu door afval te scheiden en te streven naar minder afval. Dat gebeurt aan de hand van opdrachten waarmee zij punten kunnen scoren. Deze opdrachten staan in het teken van kennis delen en inspireren. Kortom, we nodigen de finalisten uit om aan de stad te laten zien wat zij al doen voor minder afval en een beter milieu. Daarnaast moedigen we ze aan om andere Schiedammers te betrekken bij hun acties. De finalist die tijdens de opdrachten het meest uitblinkt en de meeste punten weet te verdienen, wint. Door mee te doen aan de opdrachten kan iedereen helpen om punten binnen te halen voor hun afvalheld. Samen naar minder afval!

Fase 5: Feestelijke finale!

Op 31 oktober is het moment daar: de bekendmaking van de winnaar van de Gouden kliko. De wethouder zet de finalisten in het zonnetje en maakt de winnaar van de Gouden kliko 2019 bekend. Alle mensen die meedoen aan de verschillende activiteiten van de afvalmaand, zijn uitgenodigd om aanwezig te zijn.

Tips

Joelle’s Lappenmand

Stappenplan slinger

Stappenplan honden-/ kattenmand

Ricks airfryers kliekjes tip

Airfryer kliekjesrecept loempia’s