Finalisten 2019

Maak kennis met de finalisten voor de Gouden kliko 2019.  

Scouting Tono-groep

Het goed leren omgaan met de natuur is een belangrijk deel van het scouting-avontuur. Een scout is zuinig op de natuur. Daar hoort het goed omgaan met afval bij. De Scouting Tono-groep heeft al jaren een afvalscheidingsstation in haar groepshuis aan de Sweelincksingel. Ze vindt het maar gek dat gezinnen hun afval scheiden, maar veel bedrijven, scholen en verenigingen helaas nog steeds niet. Bij deze scoutinggroep leren kinderen vanaf 4 jaar dat dat anders kan en op welke andere manieren je een bijdrage kunt leveren aan een schonere aarde. En dat leverde de volledige groep een nominatie voor de Gouden kliko op!

Dean van der Boor

Dean van der Boor woont in de Woudhoek. Als jonge ondernemer maakte hij van zijn passie SUPpen zijn werk. Daarbij neemt hij ook zijn liefde voor de natuur mee. Want als je een mooie SUP-tocht maakt op het water is het toch zonde als je alleen maar troep voorbij ziet drijven? Tijdens workshops en lessen leert hij kinderen én volwassenen hoe belangrijk het is voor de natuur om het water afvalvrij te houden. Met dit werk sleepte hij een prijs van KidsRights binnen én deze nominatie voor de Gouden kliko!

Anne Bode

Anne is genomineerd omdat zij zich sinds een aantal maanden inzet als wasbareluierexpert. In die rol is zij vraagbaak voor alle Schiedamse ouders die de overstap naar wasbare luiers overwegen, maar niet goed weten waar te beginnen. Toen ze zelf zwanger was van haar (inmiddels 14 maanden oude) dochter verdiepte zij zich voor het eerst in de wasbare luiers. Ze zag al meteen de voordelen voor het milieu: wasbare luiers zijn een duurzaam alternatief voor wegwerpluiers, bij één baby kan het op jaarbasis bijvoorbeeld al 260 kilo afval schelen. Daarnaast is het gebruik helemaal niet ingewikkeld. Meer weten en kennismaken met Anne, bekijk het filmpje ‘Waarom wasbare luiers?’

Mirjam Tahiri

Voedselresten op straat kunnen voor een hoop ergernis zorgen, dat weet Mirjam als geen ander. Door de vele voedselresten die rondom haar flat te vinden waren, konden ook ratten haar flat steeds beter vinden. “Ze liepen zo tussen je benen door als je een boodschap ging doen,” aldus Mirjam. Ze vond dat het genoeg was en besloot in gesprek te gaan met haar buren. Over het verspillen van voedsel en de resten die van het balkon worden gegooid. Met succes! Veel buren herkenden het probleem en wilden er graag samen met Mirjam voor zorgen dat de ratten weggingen. Er worden nu bijna geen voedselresten meer van de balkons gegooid. Een mooie bijkomstigheid is dat de buren meer naar elkaar gegroeid zijn en elkaar beter leerden kennen. Wat een mooi resultaat! Door deze goede actie is Mirjam genomineerd voor de Gouden Kliko

Ellen van Dalen van Natuur Gezond

Ellen van Dalen van de winkel Natuurlijk Gezond op het Broersveld is al 4 jaar een begrip in Schiedam. Vanaf jongs af aan opereert Ellen in het groente en fruit vak, het is haar met de paplepel ingegoten. Op een punt bepaald punt in haar leven zag Ellen dat het niet goed gaat me ons voedsel, de verpakking werd belangrijker dan de smaak en kwaliteit van het voedsel.

Ellen verkoopt groente en fruit die nog echt smaak hebben en zonder chemische middelen zijn bespoten. Alles wat je nodig hebt kan je in de winkel van Ellen vinden voor een eerlijke prijs waardoor iedereen in de keten zijn of haar boterham kan verdienen.

Daarnaast komt plastic en verpakkingen niet voor in Ellen haar woordenboek. Alle groente en fruit zijn los bij haar te koop en haar klanten nemen dan ook zelf tasjes mee om de boodschappen in te doen. De irado komt maar 1x per maand haar grijze kliko ophalen, een milieubewuste dame dus!

Alle genomineerden

Groep 7 van obs Het Windas

Deze 31 leerlingen van Het Windas vinden het milieu superbelangrijk! Ze hebben vorig schooljaar (toen ze in groep 6 zaten) Afval the Game gewonnen. Ze wisten tijdens de jaarlijkse afvalwedstrijd de meeste punten te scoren met het verminderen en scheiden van afval. Eén van de hoogtepunten van hun Afval the Game avontuur was hun zelfgemaakte lied over afval. Hiermee wisten ze nog meer mensen te bereiken met hun boodschap over zuinig omgaan met de aarde. Een ander hoogtepunt was de NoWasteWeek: alle kinderen namen bakjes en bekers mee in plaats van drinkpakjes en boterhamzakjes. Nog steeds zetten de kinderen zich op allerlei manieren in voor een schonere omgeving. Zo scheiden ze nog altijd papier-, plastic- en restafval en proberen ze afval te voorkomen. Ook proberen ze minder energie te verspillen door minder de lampen aan te zetten. 

 

Shahla Safi

 

Shahla vindt het zo belangrijk dat iedereen al van jongs af aan verantwoord leert omgaan met afval, dat ze daar ook op het kindercentrum waar ze werkt dagelijks mee bezig is. Spelenderwijs leert ze kinderen om bewust met spullen om te gaan en niets te verspillen. Dat doet ze onder andere door het heel gewoon te maken om afval te scheiden. Ook leert Shahla kinderen hoe je afval nog voor van alles kunt gebruiken. Om te knutselen bijvoorbeeld. Shahla inspireert kinderen om anders naar afval te kijken en laat ze zien dat je er nog de mooiste kunstwerken van kan maken. Bijna iedereen op de bso doet inmiddels mee. Ouders vragen haar zelfs om tips. Ze heeft bij het ophalenmoment dan ook regelmatig een gesprek over duurzaam boodschappen doen.

Plogbaas Marith

 

Marith is door haar overweldigende inzet tijdens Afval the Game benoemd als allereerste plogbaas van Schiedam! Ploggen is tijdens het hardlopen of wandelen afval oprapen, een trend uit Zweden die ook al een tijdje in Nederland populair is. Deze topper van de Sint Bernardus houdt haar eigen leefomgeving schoon en enthousiasmeert haar klasgenoten en andere mensen in haar omgeving dit ook te doen. Zij gaat regelmatig met haar klas naar buiten om afval op te rapen, niet alleen is dit goed voor het milieu maar ook supergezellig. Het afval wat zij ophaalt wordt natuurlijk gescheiden ingeleverd bij de Afval Apart Punten van Irado. 

Scouting BvH

 

Ook Scouting BvH is genomineerd voor de Gouden kliko. Deze scouts leren om bewust om te gaan met het milieu en de natuur. Zij doen veel activiteiten rondom en op het water en zijn altijd bewust bezig met de omgeving waarin zijn actief zijn. Tijdens deze activiteiten halen zij afval uit het water en zorgen ervoor dat dit op de juiste manier wordt weggegooid, zodat het niet in de natuur komt. Tijdens hun kanoactiviteit bijvoorbeeld, kijken de scouts goed om zich heen of ze afval zien en indien mogelijk ruimen ze dit op. De scouts van scouting BvH betrekken ook graag anderen bij het opruimen van hun leefomgeving.

Etje & Laysha

 

Misschien kennen jullie ze nog, want vorig jaar deed dit duo al fanatiek mee met de oktober afvalmaand. Etje en Laysha zijn moeder en dochter. Ze zijn fanatieke afval scheiders en proberen familie en vrienden te inspireren. Voedselverspilling staat niet in hun woordenboek want als er kliekjes overblijven maken zij er weer iets lekkers van! De schillen en de kleine restjes die er over zijn belanden uiteraard in de GFT bak. Moeder Etje is ook erg handig, is er een apparaat kapot, repareert ze dit vaak zelf. Ook zijn de dames erg fan van DIY producten. Zo maken zij hun shampoo en douchegel van natuurlijke producten waardoor ze nog beter en veiliger zijn voor het milieu. Deze dames zijn goed bezig, dat valt anderen ook op. Daarom deze nominatie!

Jan en collega’s van het Repair Café

We mogen weer een naam bekendmaken! Kapotte huishoudelijke apparaten weggooien? Zonde! Jan en zijn collega’s van het Repair café staan voor je klaar om kosteloos je spullen te repareren. Niet alleen je huishoudelijke apparaten krijgen een kans op een nieuw leven maar je kan hier ook terecht met je fiets of kleding. De inzet van Jan en zijn collega’s kan niet onopgemerkt blijven en daarom maken zij met elkaar kans op de Gouden Kliko!

Yvon Koopman

Yvon Koopman is genomineerd als ‘koningin van het hergebruik’. Yvon is kunstenaar en gebruikt voornamelijk gebruikte materialen om haar kunst van te maken. Als kunstdocent leert ze kinderen al jaren hoe leuk het is om van kapotte spullen – dingen die stuk zijn, maar toch ook heel mooi – weer iets moois te maken. Sinds kort heeft ze puppy Akke en maakt ze ook tijdens haar wandelingen de natuur schoner door al het zwerfplastic dat ze tegenkomt op te ruimen. Dan vindt ze soms de mooiste dingen ter inspiratie voor een nieuw kunstwerk!

Goran

Als vader van twee prachtige dochters Eliza en Nika vindt hij het niet meer dan logisch om zo duurzaam mogelijk met afval om te gaan. Sinds kort woont Goran in Schiedam en hij is blij dat het afval hier gescheiden wordt ingezameld. Zo kan hij zijn dochters leren dat een groot deel van het afval op deze manier nog goed kan worden gerecycled. De volgende stap voor het gezin is minder afval produceren, want ook al wordt al dat plastic, papier en glas gerecycled, voor de Co2 uitstoot is het nog altijd beter om minder te consumeren. En dat is best lastig…. Daarom is Goran blij met alle tips die hij leest en ziet, onder andere op social media.

Ton van Hemmen

Mogen wij je voorstellen aan Ton? Op zijn vorige school was hij als groep-6-leerkracht de enthousiaste motor achter de fanatieke deelname van zijn groep aan Afval the Game. Inmiddels is hij opa van twee kleinkinderen en vindt hij het nóg belangrijker om een goed voorbeeld te zijn op het gebied van afval scheiden en afval verminderen. Hoe hij dat doet? Netjes alle soorten afval gescheiden aanleveren. Kritisch kijken naar verpakkingsmateriaal en waar mogelijk boodschappen doen zonder verpakking. Zuinig omgaan met je spullen en liever repareren en hergebruiken, dan steeds nieuwe spullen te kopen. Het dingen die Ton al van huis uit heeft meegekregen en nu graag doorgeeft aan kinderen. Aan zijn kinderen thuis én zijn leerlingen op school.

 

Tina Lebbink en J. en D. Feelders

De familie Lebbink en Feelders scheiden veel soorten afval. Zo gaat plastic bij plastic en restafval in de restafvalbak. Op deze manier dragen zij hun steentje bij om de straat schoon te halen. Het afval verzamelen zij thuis en daarna brengen zij het naar recyclewinkel aan de Meesterstraat in Schiedam. Zo weten zij zeker dat het afval goed verwerkt wordt en sparen zij op hun spaarpas voor een leuke bijdrage. Daarnaast zijn zij actief met het demonteren van achtergebleven apparaten die ergens gedumpt worden. Graag geven zij deze apparatuur een nieuw leven.

 

Figen en Sami

Dit zijn Figen en Sami! Beide enorm fanatiek als het gaat om afval scheiden en superblij met hun alsmaar slinkende afvalzak voor restafval! Alle stromen die gescheiden kunnen worden, worden in hun huishouden netjes apart gehouden, zodat Sami ze een keer in week naar het Afval Apart Punt kan brengen.

“Ik vind het belangrijk om Sami die rol te geven” zegt Figen. “Zo hoop ik hem ook bewust te maken van wat we allemaal weggooien en van het feit dat afval ook gerecycled kan worden door het te scheiden”

Bovendien hopen zij samen ook een inspiratie te zijn voor anderen… Sami hoopt een goed voorbeeld te zijn voor andere kinderen, wanneer hij met zijn gescheiden afval door de wijk richting het Afval Apart Punt loopt.

En Figen heeft inmiddels gemerkt dat zij ook familie en vrienden hebben geïnspireerd om ook hun afval te gaan scheiden. En dat is mooi, vindt Figen, “want het milieu beschermen is een gezamenlijke taak!”

Jetta

Jetta behoorde vorig jaar al tot de finalisten van Afval the Challenge en dus is het geen verrassing dat zij ook dit jaar weer genomineerd is voor de Gouden Kliko. Jetta is super gedreven als het gaat om het schoonhouden van Schiedam en het scheiden van afval, maar heeft ook de missie om met haar enthousiasme andere Schiedammers te motiveren om duurzamer te leven. “Kleine aanpassingen in gedrag kunnen al grote gevolgen hebben voor het milieu” en dat begint volgens Jetta toch écht bij jezelf. En dus geeft zij het goede voorbeeld als ambassadeur bij Oost Pact Door, door kinderen op school bezig te laten zijn met afval scheiden en duurzaamheid, door te consuminderen, door zelf veel berichten rondom duurzaamheid te delen op social media én door -al dan niet tijdens het hardlopen- zwerfafval op te rapen.

Ans Lemmen

Ans heeft thuis een hotel, een wormenhotel! Ze raakte geïnspireerd toen ze met de speeltuin waar ze werkte, meedeed aan een wijkproject. Er werden 20 kindertuintjes en 20 wormenhotels gemaakt. De kinderen werd gevraagd om van thuis groente afval mee te nemen om in het wormenhotel te doen. Dat werkte zo goed, dat Ans toen thuis ook thuis een wormenhotel is begonnen. In de achterkamer/schuur staan sindsdien twee emmers. De wormen eten het groente afval en poepen het weer uit. Dit is compost. En doordat er gaatjes in de emmers zitten, kan het vocht worden opgevangen. Dat noem je perculaat, dat is weer supergoed voor de plantjes! Ans is erg enthousiast en raad iedereen aan om ook met een wormenhotel aan de slag te beginnen. Het is makkelijk en je hebt minder afval. 

Tineke

Als oma geeft Tineke graag het goede voorbeeld aan haar kleinkinderen. Een van deze kleinkinderen is Fenne-May en zij is net als haar oma heel enthousiast en begaan met de natuur. Fenne-May stelt kritische vragen en zorgt er samen met haar oma voor dat thuis alles gescheiden ingezameld wordt. Soms is het nog wel een beetje lastig wat in welke bak moet, maar meestal weet Fenne-May wel waar het afvalproduct in moet. 

Ruud Buurman

Ruud is een enthousiaste vrijwilliger bij de Boshoek. De Boshoek is het natuurcentrum in Schiedam dat zich inzet voor natuur- & milieueducatie en duurzaamheid. De inrichting van de Boshoek bestaat uit volledig gerecycled materiaal: zelfs de zonnepanelen zijn hergebruikt! Tijdens de open dagen verkopen ze producten die anders weggegooid zouden worden, zoals gebruikte tuinmeubels uit een vakantiepark. Ook zetten ze zich in voor het scheiden van afval: de eerste maand van het jaar halen vrijwilligers van de Boshoek oud papier op waarbij de opbrengst wordt gedoneerd aan goede doelen.

Kitty Hollestein

Weer een duurzame Schiedammer die we met plezier in de spotlights zetten. Dat je zelf het verschil kunt maken, weet Kitty Hollestein als geen ander. Ze ruimt regelmatig zwerfafval op. Ze voelt zich daartoe genoodzaakt omdat ze elke dag zoveel afval voor haar deur vindt. Haar buren zijn nog niet zo ver dat ze ook meedoen, maar daar heeft Kitty een oplossing voor: “Als we een opruimevenement organiseren en met elkaar even een uurtje de straat opruimen, dan is er al een groot verschil gemaakt. En bij een schone straat krijg je minder zwerfafval, omdat mensen een schone straat minder snel vervuilen.”

Ook Kitty’s man is actief op het gebied van afval scheiden en hergebruik. Samen gaan ze regelmatig naar Het Goed om spullen weg te brengen en tweedehands producten te kopen. Als kleding stuk laten ze dat maken bij de kleermaker. En als een apparaat thuis het niet meer doet, repareren ze het. Natuurlijk wordt ook het afval gescheiden.

Mareke van Dijk

Genomineerde Mareke heeft er samen met een aantal bewoners van haar appartementencomplex voor gezorgd dat hun containerruimte werd omgetoverd tot een sfeervolle ruimte waar afval gescheiden kan worden ingezameld. Mareke heeft jaren gewoond in Meerkerk (klein dorp onder Utrecht). Daar werd fanatiek aan afval scheiden gedaan. Bij verkeerd scheiden kreeg je zelfs een boete. Toen ze in Schiedam kwam wonen, wilde ze doorgaan met afval scheiden, maar in haar complex was scheiden nog niet mogelijk. Daarom bracht ze haar gescheiden afval zelf naar de AAP. Na contact met de buren die ook hun afval gescheiden wilden inleveren, is het idee ontstaan om bij de gemeente en Irado aan te vragen of de restcontainers die onderin het appartementencomplex staan vervangen konden worden voor verschillende stromen. Nu kan ze daar ook terecht voor pmd, gfe, papier en wordt scheiden veel makkelijker.

Groep 7 van de Vlinder

Maak kennis met groep 7 van de Vlinder! Deze kanjers zijn dit jaar tweede geworden met Afval the Game, de jaarlijkse afvalwedstrijd voor basisscholen in Schiedam, en zijn daarom perfecte rolmodellen voor de rest van Schiedam op het gebied van samen naar minder afval. Hun persoonlijke hoogtepunten? Ploggen met de plogbaas, met elkaar acties bedenken en uitvoeren, deze filmen en natuurlijk de finale! Maarreh, die afvalacties deden ze niet alleen voor de wedstrijd. Zo wordt er op de Vlinder nu ook nog steeds afval gescheiden. In elke klas staat er een papier-, plastic- en restafvalbak én er staat een batterijbak op school.