Finalisten 2018

Maak kennis met de finalisten voor de Gouden kliko 2018!

Winnaar: Team René en de Buurtvrouw

 

Dit is René de Muijnk, hij is 18 jaar en woont in Schiedam-West. René is genomineerd door zijn collega’s van Buurtvrouw omdat hij elke week ZwerfAfvalPakt, zijn eigen afval scheidt en het wegbrengt en omdat hij ambassadeur is geweest bij Afval The Game. Hij doet dit allemaal vanwege het milieu, hij wil graag een schone wereld en een schone natuur.

 

Jetta en Natascha

 

Jetta is 51 jaar, en woont op het voormalig Hollandiaterrein in Nieuwland. Als superenthousiaste afvalscheider zet Jetta zich zowel persoonlijk als in haar werk als leerkracht in voor het milieu en duurzaamheid. Thuis en op school wordt elk snippertje plastic, papier of wat voor afval dan ook gescheiden. Consuminderen is haar middle name en in het weekend trekt zij graag haar hardloopschoenen aan om een stukje te gaan ploggen (hardlopend afval opruimen). “Het klinkt ontzettend cliché, maar een betere wereld begint echt bij jezelf! Gooi geen afval op straat, neem waar mogelijk de fiets in plaats van de auto, de trein in plaats van het vliegtuig en stimuleer anderen om dit ook te doen. Want: kleine aanpassingen in je gedrag kunnen al grote gevolgen hebben voor het milieu!”

 

Natascha is 37 jaar en woont in Schiedam Oost. Natascha denkt zelf dat zij genomineerd is door Jeanette Nieuwenhuis. Natascha is in werkelijkheid door meerdere mensen genomineerd waaronder Jeannette. Dit geeft wel aan hoe goed Natascha bezig is voor een beter milieu. Nu wilt u natuurlijk weten hoe Natascha dit doet. Zij is verantwoordelijk voor de containertuintjes in haar buurt en hier regelt zij dan ook heel veel voor. Daarnaast schenkt zij koffie bij de grofvuilwagens en ruimt zij al het afval op wat zij tegenkomt. Haar doel is om haar buurt schoon te maken en haar motivatie over te brengen op andere mensen. Iedereen voor een schoner milieu!

Mart en Ine

 

Mart en Ine Elderkamp scheiden thuis hun afval. Plastic, papier en glas worden apart ingeleverd, maar ook tuinafval en chemische goedjes worden op de juiste manier ingeleverd. Eens per twee weken rijden Mart en Ine naar Irado om hun afval in te leveren. Kliekjes hebben zij niet, die worden opgemaakt.

Britt, Taña en Vera

 

Britt heeft haar moeder Taña en oma Vera genomineerd. Waarom? Omdat Britt super trots is dat haar moeder en oma haar veel geleerd hebben over duurzaamheid!
Ze wonen in Schiedam West en naast het afval scheiden is de familie ook heel erg bezig met het tegengaan van waterverspilling. Ze hebben zelfs een slimme regenton in de tuin die vertelt wanneer hij vol is! “Iedereen heeft er baat bij als het goed gaat met het milieu. Goed scheiden en spullen hergebruiken is ontzettend belangrijk!”

Etje en Laysha

 

Etje en Laysha doen samen al drie jaar bewust aan afval scheiden. Zij proberen ook familie en kennissen bewust maken dat dit erg belangrijk is en ook goed voor het milieu. Zo is oma is al heel goed bezig met afval scheiden, zo ook een aantal familieleden.
Kliekjes hebben de dames niet veel aangezien ze vers eten en vaak gekookt of gestoomd, dus niets word verspild. De schillen en klein beetje restjes gaan wel keurig in de gft bak. Klein elektrische spullen die gerepareerd kunnen worden, kan Etje vaak zelf repareren. Anders laat ze het doen. Alleen als het niet mogelijk is of het apparaat echt oud is, doen ze het weg. En kleren recyclen de dames ook. Winterkleding geven ze weg aan mensen die het echt nodig hebben. En zomerkleding brengen ze naar een instantie. Verder maken Laysha en Etje zelf milieuvriendelijke shampoo en douchegel. Deze maken ze van natuurlijke producten en ze zijn nog beter en veiliger ook nog.

Alle genomineerden

Martijn

 

 

Martijn is 25 jaar en woont in de Schrijversbuurt in Schiedam-West. Hij is genomineerd als voorman van het Zeekadetkorps Schiedam, maar eigenlijk verdienen alle zeekadetten de prijs. Waarom? “Omdat we bij de Zeekadetten altijd bezig zijn om mensen ervan bewust te maken dat ze meer kunnen dan ze denken. Ook als het gaat om een verschil maken voor het milieu.” Op zaterdag 6 oktober startten de Zeekadetten een mooi initiatief: op die dag willen ze zo veel mogelijk zwerfafval uit de Wilhelminahaven opruimen. Het Zeekadetkorps roept iedereen uit Schiedam op om een handje te komen helpen. Martijn: “Ik zie bij ons in de haven hoeveel afval er elke keer weer aanspoelt. Dat is zo zonde van de natuur, maar ook van het uitzicht.”

Kees

 

Kees Bol, adjunct-directeur op het Startblok werd zelfs door meerdere mensen genomineerd! Kees woont in Woudhoek. Hij doet thuis aan afval scheiden en ook op school is hij hier druk mee bezig en leert hij het de kinderen. In iedere klas staan twee bakken, één voor papier en karton en één voor drinkpakjes en plastic. Het schoolplein wordt door Kees samen met de kinderen van obs Het Startblok netjes schoongehouden. ‘Afval scheiden doe ik, omdat ik wil dat mijn kinderen ook op een schone aarde kunnen leven.’

Bernadette

 

Bernadette Ottens woont in Schiedam-West en is genomineerd door haar schoondochter. Ze helpt de jongeren bij YETS Foundation om hun afval te scheiden, door verschillende gelabelde bakken neer te zetten waarin het afval gescheiden ingezameld wordt. Wanneer Bernadette naar de AAP loopt om haar afval in te leveren raapt ze het zwerfafval wat ze tegen komt op en neemt dat ook gelijk mee. Ze vindt het belangrijk om de omgeving waarin ze woont schoon te houden en denkt daar ook over mee in het wijkoverleg.

 

Ed

 

Ed van der Stelt is 59 jaar en woont in Schiedam West. Hij is genomineerd voor de ‘Gouden Kliko’ door zijn partner, omdat hij al jaren erg zijn best doet om zo min mogelijk afval te produceren. Ed stoort zich aan al het plastic dat in de oceanen te vinden is, maar snapt dat dit probleem niet makkelijk op te lossen is. ‘Probeer maar iets in de winkel te kopen dat niet in plastic is verpakt!’. Ed probeert toch zelf zijn steentje bij te dragen aan afvalvermindering door afval gescheiden af te leveren. Ook recyclet hij graag. Zo heeft hij vanochtend nog een aantal oude boormachines afgeleverd bij een bedrijf dat spullen opknapt en deze opstuurt naar ontwikkelingslanden! Kijk, dat is nog eens een mooi voorbeeld!

Alice

 

Alice Hekman, 43 lentes jong en bewoner van Schiedam West, is stiekem opgegeven door haar scouting. Waarom? Omdat zij al jaren afval scheidt. Zij heeft zelfs gezorgd dat op haar scouting nu het papier gescheiden wordt ingeleverd. Daarnaast wordt ook frituurvet apart ingezameld én wordt er minder uit plastic bekers gedronken. Thuis zorgt Alice er met haar gezin voor dat het afval gescheiden wordt ingeleverd. Zo brengt ze haar papier naar de Korfbalvereniging, zodat het kan worden gerecycled. Plasticafval gaat naar het AAP in de wijk.

Op het werk, bij Giesbers Installatiegroep, heeft Alice er voor gezorgd dat er bij elke werkplek op kantoor een papierbak is om het papier uit het restafval te houden. Ook is ze als ambassadeur meerdere malen betrokken geweest bij de Afval the Game projecten. Alice scheidt afval waar het kan, thuis op de vereniging of op het werk. “Afval is pas afval, als het niet meer hergebruikt kan worden.”

 

Anke

 

Anke is genomineerd door haar man Rob voor die felbegeerde ‘Gouden Kliko’! Blijkbaar zit ze haar man altijd achter zijn broek aan om ál het afval goed te scheiden. Zij schrok zich namelijk een hoedje toen zij eenmaal begon met het scheiden van haar plastic afval. Want wat een enorme berg was dat! Daar moest iets aan veranderen want zoveel plastic is duidelijk niet nodig. In Schiedam West wordt nu door Anke dus volop plastic en ander afval gescheiden in de race naar minder restafval.

 

Sahar

 

Ook Sahar Safi is genomineerd voor de titel afvalambassadeur 2018! Sahar is altijd bewust bezig met het milieu. Zo zat Sahar in de vorige kindergemeenteraad waar ze zich hard heeft gemaakt voor het project Afval the Game Textiel. Daarmee heeft ze veel andere kinderen betrokken bij het afval scheiden en ook haar moeder is daar nu heel enthousiast mee bezig. Sahar scheidt thuis haar afval en brengt dat naar de AAP.

Yvon

 

De kunstenares Yvon Koopman is 65 en woont in Schiedam Zuid. Ze is genomineerd voor de ‘Gouden Kliko’, omdat ze haar artistieke talenten op een duurzame manier inzet. Yvon geeft namelijk oude voorwerpen ‘een tweede ziel’ door beeldende kunst te maken van afval. Zo heeft ze een torentje dat eerst bij het ziekenhuis in Leiden stond, gered van de sloop en deze staat nu als lichtbaken te schijnen in het Strickledepark in Schiedam. Yvon maakt haar kunst niet alleen in haar eentje, maar betrekt ook basisscholen en bewoners in de buurt bij haar projecten. Ze houdt van recyclen, omdat voorwerpen die getekend zijn door gebruik of het weer haar inspireren om er nieuwe dingen van te maken. Benieuwd naar meer van haar projecten? Op haar website www.yvonkoopman.nl is er nog veel meer te zien!

Tina

 

Tina Lebbink is genomineerd voor de ‘Gouden Kliko’! Tina is 61 jaar en woont in Nieuwland. Zij is genomineerd door Jeffrey Davidsz. Tina zet zich in voor een beter milieu door samen met haar zoon het afval altijd te scheiden. Dat doet Tina al vanaf de eerste dag dat de Recyclewinkel bestaat. Dat is toch geweldig! Een schoner milieu en een schoner uitziende buurt dat is haar doel. Tina zal dan ook fanatiek doorgaan met het scheiden van haar afval.

 

Herbert

 

Herbert Nikkels is 71 jaar, woont in Schiedam Noord in de wijk de Akkers en is actief op de drie voedselbanktuinen op Landvreugd, het Wibautplein en Vijfsluizen. Behalve dat Herbert thuis zijn best doet om zijn afval te scheiden en om zo min mogelijk afval te produceren, is hij ook bij het verbouwen van groente voor de voedselbank lekker duurzaam bezig. Zo worden er geen chemische, maar alleen biologische bestrijdingsmiddelen gebruikt bij het verbouwen van de groente en wordt al het groente-afval gebruikt om compost van te maken!

Jan

 

Jan Bostelaar is geboren en getogen in Schiedam. Jan wist al snel dat hij genomineerd was door Melissa van De Kleine Ambassade. De Kleine Ambassade heeft namelijk gefilmd bij het Repair Café van Jan. Jan is het Repair Café ruim 3 jaar geleden gestart. Het Repair Café zorgt dat spullen (elektrische apparaten, klokken, fietsen en nog veel meer spullen) een nieuw leven krijgen. Daarnaast wordt kleding vermaakt. Het repareren en vermaken van de spullen zorgt ervoor dat er minder afval komt en dat spullen hergebruikt kunnen worden. Met hart voor zijn zaak zet Jan zich volledig in voor een beter milieu!

Esther

 

Esther van der Eerden is 46 jaar en woont in Schiedam-oost. Esther is genomineerd omdat ze met workshops en activiteiten veel gebruik maakt van afvalmateriaal en het liefst zoveel mogelijk hergebruikt.
“Door de workshops en lessen voor kinderen en op scholen, leren wij kinderen ook dat het anders kan. Waarom zou je nieuwe spullen kopen als je oude materialen kunt hergebruiken en daar hele mooie en leuke dingen mee kan maken en doen? Als ik zelf afval op straat zie liggen ruim ik dit altijd op of neem ik dit mee om weg te gooien. Als het iets is wat je nog kan hergebruiken, probeer ik daar ook zeker iets nieuws van te maken. Eigenlijk ben ik mijn hele leven al zo milieubewust bezig. Zo heb ik 20 jaar geleden bij mijn afstuderen ook zoveel mogelijk gerecycled materiaal gebruikt!”

 

Helma

 

Helma van de Staaij is 62 jaar oud en woont in de wijk Tuindorp in Schiedam. Helma is erg fanatiek in het zo optimaal mogelijk gebruik maken van papier. Geen enkel A4’tje wordt weggegooid zonder dat het aan twee kanten beschreven is. Verder hergebruikt Helma al heel haar leven oude meubelen en andere spullen. ‘Bij ons thuis, waar regelmatig werd verbouwd, gebruikten we oude afgebikte steentjes, spijkers die recht waren geslagen en allerlei hout dat door sloop werkzaamheden beschikbaar was gekomen. Ik kan moeilijk wat weg doen; ik zie altijd weer mogelijkheden om voorwerpen een andere functie te geven.’ Helma vindt het belangrijk om aandacht te besteden aan het milieu; ze heeft vier kinderen en werkt heel haar leven al met én voor kinderen. Ze vindt dat we de verantwoordelijkheid hebben om de wereld in een fatsoenlijke staat achter te laten, zuinig te zijn op onze grondstoffen en kritisch te kijken naar wat en hoe er geproduceerd wordt.

Liesbeth

 

Liesbeth is 62 jaar en woont in Schiedam Nieuwland. Ze is genomineerd voor de ‘Gouden Kliko’ door één van de moeders die ze kent via de school waar ze werkt. Liesbeth had de zoon van deze moeder doorverwezen naar de Recyclewinkel omdat hij aan het sparen was voor een reis. Ze legde uit dat je een vergoeding kan krijgen voor het afval dat je hier inlevert. Liesbeth maakt zelf ook gebruik van de Recyclewinkel. Het bedrag dat ze spaart gaat naar de kinderen van de school waar ze werkt. Liesbeth is fanatiek in het scheiden van haar afval. Ze scheidt onder andere plastic, metaal en kleding en het oude dienstbodekastje van haar overgrootmoeder wordt zelfs gebruikt als afvalscheidingsstation! De grote apparaten levert ze af bij de milieustraat. Liesbeth vindt het belangrijk om haar afval te scheiden, vanwege alle verhalen die ze leest in de krant over het plastic in de zee en in de leefomgeving. Daarnaast vindt ze het nog leuk ook om met afvalscheiding bezig te zijn!

Stefanie

 

Stefanie Kampman is 46 jaar en woont in Schiedam. Zij had geen enkel idee door wie zij genomineerd is. In werkelijkheid is zij genomineerd door Renate van De Kleine Ambassade. Stefanie zet zich namelijk goed in voor een beter milieu. Zij scheid het afval en daarnaast maakt zij van plastic met de leerlingen kunst op school. Erg leuk en daarnaast goed voor het milieu! Dat is ook wat Stefanie drijft: ‘Wij moeten goed voor de planeet zorgen’!

Carla

 

Carla Kempers is 45 jaar. Zij is altijd bezig met het scheiden van haar afval en brengt dit naar de Recyclewinkel. Dit doet zij nu ongeveer een jaar. Voor Carla is het scheiden van afval een win-win situatie. Zij draagt bij aan een schoon milieu en daarnaast spaart zij geld voor het scoutingkamp van haar zoon. Twee goede doelen tegelijkertijd!

Jochem

 

Jochem de Jonge is 33 jaar oud en woont aan Nieuwlandplein. Hij is door zijn beste vriendin genomineerd voor de ‘Gouden Kliko’. Jochem scheidt zijn afval, heeft zijn eigen moestuin en is vegetariër. Sinds vorig jaar woont hij aan Nieuwlandplein en hij heeft het hier erg naar zijn zin. Jochem vindt wel dat er iets verbeterd kan worden aan al het afval dat op straat wordt gegooid. Want ‘als je samen iets moois van de buurt maakt, creëer je voor jezelf ook een mooie plek om in te wonen’, aldus Jochem. Jochem is met zijn bedrijf Ouiji Boards al een mooi initiatief gestart om iets te doen aan afvalvermindering in zijn wijk. Zo gaat hij met een groep kinderen de wijk in om afval te prikken en als beloning daarvoor mogen de kinderen meedoen met een gratis longboardworkshop. Wat een goed idee!